Teatervåren 2019: Nu trendar dramat

Artikel

Strindbergsk dramatik och dansk ångest bearbetad från filmduken. Det är något av vad som väntar på vårens teaterrepertoar.

Broadwaymusikalen On the Town kan ännu ses i några glimrande föreställningar till, fram till nyårsafton, men redan Trettondagshelgen drar vårsäsongen i Kulturhuset Spira igång med operan Barberaren i Sevilla. Och verksamheten fortsätter att sjuda av liv. En titt in i spåkulan för skådespelarnas del avslöjar manus skrivna av såväl August Strindberg som ett allkonstverk som inbegriper publiken!  

Den 2 februari har huset premiär för sin klassiker säsongen 18/19: Fröken Julie i regi av Rebecka Cardoso, som återvänder sedan hon gjorde en bejublad Hamlet här, 2016. Handlingen kretsar, precis som när Strindberg skrev den, kring Julie och Jeans relation och dess konsekvenser en midsommarnatt, men Cardoso har också lagt in texter från både Bibeln och Koranen i sin bearbetning.

Senare i vår väntar den spännande iscensättningen av Melancholia, en bearbetning av Lars von Triers komplexa film, som kommer att engagera publiken i en treaktare som tar plats på flera platser i Spira – liksom i Gummifabriken i Värnamo. Här används två regissörer: Jesper Mases Berglund för ensemble och amatörer och Gabriel Widing för publikens agerande.

Kärlek och klimat

Skådespelaren Hanna Schön, som i höst prisats av Teaterförbundet för sitt arbete, besöker klasser på mellanstadiet med en nyskriven högaktuell monolog om hemmasittare och psykisk ohälsa bland unga. ElvaTolv – ingen lek, som görs av Unga Spira, kommer även att ges som offentliga föreställningar.

I kikaren ännu längre fram ser vi hur miljöfrågan växer in på våra scener. Där har vårt engagemang äntligen vaknat, menar Staffan Aspegren, konstnärlig chef teater. Till att börja med i samtalsforumet Speglingar 14 mars, som kommer att ha klimatfokus. Men här finns även idéer på nyskriven scenkonst för Spiras salonger inom ett par år. Förarbetet inför en helaftonsföreställning, som nu går under namnet Kärlek i Småland, har också påbörjats. Detta i form av en insamling av berättelser i hela länet. Dessa kommer sedan att bearbetas av dramatikern Martin Lindberg och spelas upp våren 2020.

Staffan Aspegren konstaterar avslutningsvis stolt att tre av våra fast anställda skådespelare sömlöst gått in i rollerna som musikalstjärnor, i dansmusikalen On the Town i höst, och att närmare 13 000 personer köpt biljetter för att se den. Framåt tror han dock att musikalen ”slutar trenda” – för att bli ett stående inslag på landets teatrar.

För uppåtkurvan står i stället det småskaliga.

Jag ser en trend mot det enkla och publikindragande mötet mellan skådespelaren och publiken, säger Staffan Aspegren. 

Här listar vi alla kommande teaterproduktioner, till exempel Görel Krona som Selma Lagerlöf, gästspel från clownerna i Schtunk 123, flera barnföreställningar på besök och Tommy Körbergs hyllade Lola.

  • Uppdaterad2018-12-20 14:03
  • Ansvarig